17 september, 2013

Vad kostar det?

Allt oftare delar jag in de kyrkliga frågorna i:

Salighetsfrågor - de frågor som ytterst rör vår Gudsrelation, särskilt i förhållande till det fortsatta livet efter den jordiska döden (vem kommer in i himlen)
Ordningsfrågor - de frågor Sam handlar om vår kyrkas ordning, teologiskt, historiskt och praktiskt. Vår Kyrkoordning och våra bekännelseskrifter leder oss här.
Organisationsfrågor - frågor hur vi rent praktiskt gör i vardag och helgdag, när gudstjänster firas, hur pastorat och församlingar organiseras, anställda, förtroendevalda.

Efter kyrkovalet, som till det mesta är en organisationsfråga, kostar pengar. Och de mesta kostnaderna har vi kring vår organisation.
Ordningsfrågorna kostar också, men inte så mycket - det är skillnaden mellan domkapitel (ordningsfrågor) och stiftsstyrelse/fullmäktige.
Salighetsfrågorna kostar - ja, vad då? Kostar det alls något, annat än att det kostar på att vara kristen?

Vi lägger tid och energi på att organisera oss - men sällan leder själva vår organisation till salighet.

Kyrkovalet kan vi räkna ut vad det kostar. Pastoratens budget är balanserade så att vi gör av med de pengar som kommer in

Organisationsfrågor kostar mycket pengar - och ofta besvikelser för de som inte går del av den stora kakan.
Ordningsfrågor kostar mer förtroende för kyrkan än pengar, när vi strider om vem som ska bryta och dela ut kakan.
Salighetsfrågorna kostar kopparslantar när brödet bryts tillsammans med de heliga  - men det kostar mig mitt liv, det egoistiska och självcentrerade som önskar styr över ordningar och organisation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar