16 oktober, 2012

Gryning eller skymning?

Det beror på varifrån ljuset kommer.

Att leva med årstiderna ger möjlighet till många existentiella tankar. Övergångar, födelse, ljus och mörker i ständiga skiftningar. Just nu är mörkret extra svart - precis som det kan vara i livet, det enda som reflekterar det svaga ljuset är små vattenpussar i gatan/på kinden.

Att J Gardells serie om AIDS sänds under hösten är naturligt, det är nu vi är mottagliga, det är nu som döden får sin plats. Jag hoppas att det är en tanke bakom, för det är det minsta berättelsen är värd!

En del söker sig till evig sommar med delårsboende i Thailand eller Spanien, andra har tomtarna framme ( och inte bara på loftet) för att leva i julkänslan. Jag trivs bäst i höstens temperatur, stunderna av kompakt mörker, av denna stund av väntan på nästa fas som ibland aldrig verkar komma.
Men ljuset kommer. Kaminen värmer vårt hus, de levande ljusens SVTs ljus tränger igenom, gemenskapens värme får annan nyans. Genom att våga vara i mörkret så ser jag ljuset som kommer, när det kommer. För den kommer, gryningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar