01 april, 2014

Civil religion?

Jag märker att jag allt oftare vill förklara varför vi firar högtider, varför kyrkan står där hon står, varför vissa klockslag kan vara viktiga, varför vissa tal i Bibeln är mer än numeriska angivelser osv.

Jag tror inte att det är "Det var bättre förr" som kryper fram, utan mer att ge människor symboler och möjligheter att tolka sitt liv i relation till Gud och det existentiella frågorna.

I gårkvällens kvällsläsning med barnen ur Håkan Bråkan var handlingen förlagd till "konstiga" släktingar som firade påsk till minne av Jesu död, något Håkan inte förstod. Påsk för honom var monster, smällare och godis. Två av de tre förknippar också jag med påsk, men som vägar att fira och inte det som firas.

I många länder, tex USA finns det en "civil religion", dvs en systematik av händelser, traditioner, ritualer, firningsdagar och moral som sammanfogar landet. Men jag ser inte att den "civila religionen" i Sverige är systematiserad på samma sätt - den har mer en annan källa. I små samhällen kan en lokal civil religion växa fram med hembygds- och idrottsföreningar som bärare, som samlar skarorna till lotterier, traditioner, promenader, midsommar, valborg etc.

Firningsdagar idag är nationaldagen (som ingen vet varför vi firar), valborgsmässoafton som vi firar som vårens ankomst (även om det snöar), 1:a maj som likt internationella kvinnodagen, folknykterhetens dag (som använder Kristi himmelsfärds dag) inte bör "firas" utan snarare uppmärksammas, midsommar där vi firar att det är sommar, för vi har väl glömt bort att vi firar fruktbarhet och så nyårsafton som vi firar istället för nyårsdagen...

Det gemensamma för dessa dagar är att de inte har något gemensamt, mer än att de firas/uppmärksammas. De svarar inte på frågan "varför", ger inte något djup till livet, ingen samhörighet med fler än som står bredvid just då. Det ger något för stunden, inte en tolkning för livet.

Sedan tillkommer de "dagar" som inte förklär sig. Alla hjärtans dag, kanelbullens dag, kalvdansens dag etc. Dagar som ska toppa konsumtionen, vara billig reklam, få något kommersiellt att kläs i nationell angelägenhet.

Den civilia religionens gud är nog fortfarande Mammon. Det som på olika sätt mättar oss med socker, bekräftelse, underhållning, chansen till storvinst, lyckan i ett nytt kök, tröstätande... Guldkalven skapades till att svara mot människans omedelbara behov just nu, för att glömma problemen.

Hur ser vi Mammon? Det är det svåra, men tyvärr är min erfarenhet att han oftast gömmer sig bakom spegeln - även om bilden som träder fram är alltför känd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar