13 juli, 2013

Kyrkostatistik i sommartorkan

Igår var det rapporter om minskat deltagande vid begravningsgudstjänster, de civila motsvarigheterna och minnesstunder. Färre deltar...

Idag var det andelen konfirmerade 15-åringar och ökande antal för civila motsvarigheter (vad nu de har att säga om de existentiella frågorna och fortfarande vara politiskt och religiöst oberoende...).

Ibland känns det som att tidningarna gör som det sägs att vissa präster - dvs "dammar av" ett gammalt alster och uppdaterar i faktarutan.

Att det är färre som deltar vid begravningsgudstjänster är inte så konstigt - ett allt större antal vill ju inte att det ska komma några när man tar farväl av mamma/pappa. "I kretsen av de närmaste" blir ju inte så många.
Att det förs statistik för deltagande vid minnesstunder var något nytt för mig - och här undrar jag om man går efter antalet fakturerade kuvert eller faktiska deltagare. Ofta finns det ju 2-5 reservplatser...

Konfirmationsartiklarna är mer spännande eftersom tidningarna (i mitt fall Borås tidning) jämför mot totala antalet 15-åringar, dvs man utgår ifrån Statskyrkobegreppet före religionsfriheten, "alla-ska-med"...

Det problematiska är att även vi i Svenska kyrkan tar med den statistiken. Viss är uppdraget att gå ut och göra alla till lärjungar - men frågan är om det är statistikredogörelsen för konfirmander som är det viktiga för Svenska kyrkan? Religionssociologiska institutet som började samla in statistiken hade en annan ingång med utgångspunkt från den kyrkliga seden, sedd från ett religionssociologiskt perspektiv. När Svenska kyrkans forskningsråd iförlivade institutet fortsatte man att räkna på samma sätt - men behöver vi göra det längre? Är det Svenska kyrkans ansvar? Ligger det i vårt intresse?

Är det inte så att viss statistik inte tillför något? Dag Sandahl återkommer regelbundet i sin blogg till hur vi borde/kunde använda statistiken - så att inte statistiken styr oss i hur och vad vi räknar.

När det gäller kyrkliga vigslar är det sällan värt spaltmillimeter och inte heller dopen verkar vara nyhetsstoff. Men håller torkan i sig lär vi få fler recyklade artiklar om kyrkostatistiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar