03 mars, 2010

Åh, Herregud - svt 1

Jonas Gardell är det många i kyrkorna som har åsikter om - både om hans person och om hans teologi. Igår började den nya TV-serien, i kända hjulspår för den som läst hans båda böcker om Gud och Jesus.

Gardell sätter fingret på en punkt som vi sällan berör - Gudsbilden. I kristenheten är vå så pass kristocentriska att vi lätt glömmer bort att Jesus är en del av treenigheten, inte hela bilden av GUD.

Den andra delen är att påminna oss om att tron på GUD är något annat än de bilder och teorier om Gud som vi har, lär oss, förhåller oss till. En cancersjuk kvinna berättade att hon bestämt sig för att Gud inte fanns - eftersom Gud hade gjort henne sjuk. Jag kan förstå hennes känsla - men det brister i logiken när orden når dit.

Gardell kommer troligen inte att tillföra något nytt i teologin - det har han inte gjort i sina böcker. Man han kommer att tillföra mycket genom sin utgångspunkt, sin grundhållning. Gardell kommer att säga mycket av det vi i kyrkorna borde ha pratat om för 100 år sedan - då kunskapen fanns, men inte modet att utmana "barnatron".

"Go Jonas"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar